onsdag 20 januari 2010

Lågenergilampor & källsortering för företag

Blir glad över att läsa att Linköpings kommun med sin omsorg om miljön har författat ett åtgärdshäfte innehållande 29 miljöåtgärder som arbetsplatser kan åta sig att följa. Definitivt något att undersöka närmare.

Bland punkterna hittar jag rekommendationer om att använda närproducerade och kravmärkta produkter. Källsortering rekommenderas givetvis, liksom kompostering. Det senare kan dock vara lite komplicerat för t ex ett IT-företag som befinner sig några våningar upp i ett kontorshotell. Vem ansvar då för uppsättning av en kompost mitt i stan och att den sköts? Inte omöjligt, men något att jobba på skulle man kunna uttrycka det som.

Punkt nummer 14 är intressant. Den handlar om lågenergilampor. 80% av alla lampor ska vara lågenergilampor på en arbetsplats. Åtgärden innefattar dock ej lysrörsarmaturer. Nu är ju vanliga lysrör redan lågenergi, men även där händer det förmodligen saker som är värda att kolla upp.

En komplett lista med alla lågenergilampor håller på att byggas upp på sajten allalagenergilampor.se. Bra initiativ, för lampor är i sig ett snårigt område. Det är inte helt lätt att som oinsatt konsument ha stenkoll på vad som är bäst inom olika miljöområden som t ex lågenergilampor.

Övriga punkter handlar bland annat om rättvisemärkta produkter, vikten av att använda motorvärmare och att köra miljöbil. Självklart ska vi också gå och cykla när det är möjligt.

Inga kommentarer: